چرا تنبلی میکنیم؟
تنبلی مشکلی همهگیر است که به حس درونی انسان آسیب میزند و از کسب نتایج بهتر در زندگی جلوگیری میکند. بعد از تنبلی کردن احساس ناراحتی میکنیم و حتی دچار عذاب وجدان هم میشویم اما دلیل نمیشود تا در آینده دوباره تنبلی نکنیم. درد مشترک همه تنبلها این است که نمیدانند چگونه باید از آن خلاص شوند و اگر شما هم این مشکل را دارید، این مقاله کمکتان میکند که دلایل تنبلیکردن را بشناسید تا بتوانید بر آن غلبهکنید. توجه کنید که یکی از راهکارهای غلبه بر تنبلی این است که همین لحظه اقدام کنید، پس مقابله با تنبلی را از همین الآن شروع کنید و این مقاله کاربردی را تا آخر مطالعه کنید.
تاثير فوق مخرب تنبلی!
برای درک تاثیر تنبلی بر زندگی ویدیوی زیر را تماشا کنید:
تعریف تنبلی
برای غلبه بر تنبلی ابتدا باید ماهیت و چیستی آن را بشناسیم، تنبلی یعنی: انجام ندادن اختیاری کارهای مهم و یا داشتن فعالیتکمتر نسبت به وظیفهای که دارید. فرد تنبل میل زیادی به هیچکاری نکردن دارد و بعبارت دیگر زمانیکه تنبلی میکنید یعنی تصمیم گرفتید که انرژی کمتری برای انجام کارهای سخت و مهم بگذارید. افراد تنبل همیشه بهانه موکول کردن کارهای مهم را به آینده دارند و میگویند هنوز وقت داریم.
“ پیشنهاد مطالعه: خلاصه کتاب قورباغه ات را قورت بده + راهکارهای رفع تنبلی
دلایل تنبلی چیست؟
تنبلی کردن دلایل متعددی دارد که در این مقاله به ۲ مورد مهم میپردازیم:
۱. صرف انرژی کمتر:
انسان ذاتا بدنبال انجام دادن کارهای ساده و زودبازده است و سعی میکند انرژی کمتری مصرفکند و بهمین جهت است که از انجام کارهای سخت و کارهایی که انرژی زیادی صرف میکنند دوری میکند. که این بخاطر نوع عمکلرد مغزی ماست چراکه سعی بر دفاع از سلامت و امنیت ما دارد پس در مسیر صرف انرژی بدن و ذهن مانع میشود. ما بصورت طبیعی به نگهداشت انرژی تمایل داریم و در نتیجه تنبلیکردن یک واکنش طبیعی در اثر این مکانیزم مغزی ماست. اما باید توجه داشته باشیم که با انجام دادن کارهایی که به ظاهر سخت هستند و نیازمند وقتسپاری اند میتوانیم به موفقیت و خواسته هایمان برسیم. پس باید در خود آمادگی مخالفت با ذهن و مغزمان را در مواقع مخالفت با کارهای سخت ایجاد کنیم. پس در زمان انجام کارهای مهم و سخت مثل درسخواندن یا انجامدادن پروژههای کاری باید به این نکته توجه کنیم که عملکرد مغزی ما تمایلی به انجام این کارها ندارد و در نتیجه شروع به تنبلی کردن میکند و احتمالا ما را به نشستن در خانه و اسکرولکردن فضای مجازی یا دیدن سریال تشویق میکند. البته قبول داریم که این کارها راحتتر هستند و لذت آنی هم دارند اما با انجام دادن آنها هیچ نتیجه ای نخواهیم گرفت و اتفاقا موفقیت و پیشرفت در گرو انجام کارهای سخت و مهم است. پس باید با خود به این نتیجه برسیم و نگاه خود را تغییر دهیم که از انجام کارهای سخت نه تنها فرار نکینم بلکه از آنها استقبال کنیم چرا که این کارها هستند که باعث رشد و موفقیت میشوند اگرچه سخت هستند و زمان و انرژی زیادی از ما میگیرند.
یعنی انرژی ذهن و بدن اهمیتی ندارند؟
قطعا اهمیت دارند و بسیار مهم هستند چرا که جزء منابع انگشت شمار ما برای رسیدن به موفقیت محسوب میشوند اما باید توجه کرد که ذخیره انرژی با هیچ کاری انجام ندادن نه تنها برای ما مفید نیست بلکه باعث شکست و نرسیدن به خواستههایمان در زندگی میشود. پس داشتن دغدغه درمورد ذخیره انرژی ذهنی و بدنی بسیار درست هست اما نه با انجام ندادن کارهای مهم بلکه باید مهارتمدیریتانرژی را فرا بگیریم تا بتوانیم انرژی بیشتری بدست بیاوریم و در جهت انجام کارهایی از آن استفاده کنیم که در بلند مدت باعث رشد و پیشرفت ما میشود. همچنین باید یاد بگیریم که طوری از انرژی خود استفاده کنیم که بازدهی بیشتری داشته باشیم و البته از هدررفت انرژی نیز جلوگیری کنیم که مفصلا در فصل چهارم دوره “خودشناسی راز خوشبختی” به این موضوع پرداختیم و میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به این درس رجوع کنید.
۲. کمبود انگیزه برای انجام کارها:
دلیل بعدی تنبلی کردن نداشتن انگیزه کافی برای انجام کارهاست که نتیجه آن رو آوردن به تنبلی و موکول کردن آن کار به آینده است. پس سوال مهم این است که چرا انگیزه نداریم؟
آنتونی رابینز چهره شناختهشده موفقیت جملهای دارد که دلیل نداشتن انگیزه و رابطه آن با تنبلی را بیان میکند:
مردم تنبل نیستند بلکه اهدافی دارند که به آنها انگیزه نمیدهد!
راستش را بخواهید نداشتن هدف و چرایی محکم در زندگی، ما را سست و بیرغبت میکند و باعث میشود که انگیزه کافی برای انجام دادن کارهایمان را نداشته باشیم. اینکه نمیدانیم چرا درس میخوانیم یا چرا باید روزانه زمان زیادی را صرف کارکردن کنیم، باعث میشود برای به انجام رساندن کارهایمان شوق و رغبتی نداشته باشیم و تا میتوانیم تنبلیکنیم. درصورتیکه اگر برای زندگیمان چرایی محکم داشته باشیم و بدانیم در این دنیا چه میکنیم و باید چه اثری از خودمان باقی بگذاریم، برای انجام کارها و فعالیتهایمان انگیزه کافی خواهیم داشت. داشتن رسالت و هدف در زندگی انگیزهای ایجاد میکند که حرکتکنیم و چون از مقصد مورد پسندمان اطلاع داریم، برای انجام دادن همین کارهای روزانه که منجبربه رسیدن به آن تصاویر زیبای آینده میشود، دست از پا نمیشناسیم. پس چون در زندگی هدف نداریم و آینده ای را برای خود متصور نیستیم طبیعی است که انگیزهای برای انجام دادن کارهای سخت امروز نداشته باشیم. کارهایی که قرار است نتیجهاش را در آینده ببینیم. پس تنبلی میکنیم و از زیر انجام دادن این کارهای سخت فرار میکنیم. و طبیعی است که به چک کردن فضای مجازی و دیدن سریالهای متعدد رو میآوریم. طبیعتا برای حل این مشکل باید هدف و رسالت و چشم انداز خویش را در زندگی کشف کنیم که همهی این موارد را مفصلا در دوره “خودشناسی راز خوشبختی” مطرح کردهایم که میتوانید از بنر زیر این دوره را تهیه نمایید.
راهکارهای غلبه بر تنبلی:
تا به اینجا دو راهکار برای غلبه بر تنبلی مطرح کردیم که ابتدا آنها را مرور میکنیم و سپس دو راهکار دیگر نیز بیان مینماییم:
۱. تغییر دیدگاه پیرامون صَرف انرژی ذهن و بدن که در بررسی دلیل اول تنبلی کردن مطرح شد.
۲. در بررسی دلیل دوم تنبلی کردن نیز گفتیم که برای داشتن انگیزه باید رسالت خود در زندگی را کشف کنیم و زندگی هدفمند داشته باشیم.
۳. راهکار بعدی لیست کردن کارهایی است که باید انجام دهید تا کاملا بدانید که قرار است چه کارهایی انجام بدهید و چه زمانی به آنها بپردازید. چرا که اگر فعالیتهایی که باید انجام دهید را بخوبی ندانید و برایتان ابهام داشته باشد، روی ذهنتان فشار میآید و شروع به تنبلی کردن میکنید و تصمیم خواهید گرفت که اصلا هیچکاری نکنید!
۴. باید تمام پروژهها، اقدامات و اهدافی که دارید را خُرد کنید و به ریز اقدام تبدیل نمایید چراکه ذهن از انجام کارهای بزرگ و زمانبر میترسد و از خود مقاومت نشان میدهد پس بعنوان فرار از این ترس تنبلی را انتخاب میکند.
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا همینطوره وقتی برای زندگیت هدف نداری تنبلی هم دست از سرت برنمیداره
کاملا درست هست، تنبلی در زندگی هدفمند و آگاهانه وارد نخواهد شد.
سلام. مقاله. عالی بود ممدام. مدتی. بین. دوشغل. کوچینگ. و پاکسازی. پوست. مانده. بودم. وذهنم. مدام بهم. میگفت. که کوچینگ باید مطالعه زیاد داشته. باشم. زمان. زیادی و انرژی زیادی از من. میگیره زمان. بازدهی. طولانی. در این مقاله. به این. رسیدم. که ترس ذهن. با. انتخاب. کارهای سخت موفقیت. بیشتر ی بدست میارم. ممنونم از زحمات شما
سلام و عرض ادب بسیار خوشحالم از نتیجه ای که بدست آوردید و همراهی تون باعث افتخاره
راهکار چهارم خیلی کاربردیه🙏
همینطوره👏🏻
ممنون استاد مقاله بسیار کاربردی بود
سپاس از همراه شما
ممنون از راهکارهای مقاله مدتیه احساس تنبلی میکنم
لطفا همین امروز به مساله تنبلی بپردازید. افزایش احساس تنبلی در اینده، حل کردنش را مشکل خواهد کرد.